Jaa Seuraa

Gamla Stanin uudet kujeet

Julkaistu: 18.2.2014
Päivitetty: 11.04.2017

Tukholman Vanhakaupunki on vaivihkaa kehittynyt kaupungin parhaaksi ravintola-alueeksi.

Ylihintaisten pizzerioiden tilalla on trendikkäitä gastropubeja ja Michelin-ravintoloita, ja tuliaisputiikit tarjoavat herkkuja, muotoilua ja laadukkaita käsitöitä.

Makuelämyksiä

Kuva: Jakob Fridholm / imagebank.sweden.se

Kuva: Jakob Fridholm / imagebank.sweden.se

The Flying Elk

Björn Frantzénin bakfickan, termi, jolla Ruotsissa kutsutaan hienompien ravintoloiden rennompia mutta gastronomialtaan korkeatasoisia ravintoloita. Gastropubissa on myös laadukas lasten menu, jonka hinnat määräytyvät pienen asiakkaan ikävuosien mukaan.

Mälartorget 15

19 Glas

Nimensä mukaisesti viineihin erikoistunut ravintola, jossa ruokakin on maittavaa mutta kohtuuhintaista. Täällä voit maistella harvinaisempiakin viinejä laseittain.

Stora Nygatan 19

Cultur Bar

Viihtyisä ja tyylikäs baari-ravintola sijaitsee Vanhankaupungin romanttisimmassa osassa ja on sisustettu kotoisan hämärästi. Keskihintainen ravintola soveltuu niin pitkään illalliseen kuin pikavisiitillekin: tarjolla on viinejä, tapaksia ja pikkuruokia Välimeren alueelta.

Österlånggatan 34

Tweed

Tweed vie ajatukset Chesterfield-sohvien, villableisereiden ja pehmeiden mattojen Englantiin, ja juuri sellainen on tunnelma myös Daniel Crespin Tweed-baarissa. Täällä voi vajota pehmeään nojatuoliin ja nauttia klassikkodrinkeistä, mikro-oluista, laadukkaista viineistä ja pikkupurtavasta. Crespin ravintola-imperiumiin kuuluvat myös samassa korttelissa sijaitsevat ravintolat Pubologi ja Leijontornet, viinibaari The Burgundy sekä Tweedin kanssa tilat jakava liharavintola Djuret.

Lilla Nygatan 5

Gaston

Urbaanisti puulla sisustettu, Restaurant Frantzénin omistajien pyörittämä viinibaari, jonka tarjonta tyydyttää niin vasta-alkajaa kuin viiniasiantuntijaakin. Viinejä löytyy joka puolelta maailmaa, myös luomuviinejä. Viinibaari jakaa keittiön The Flying Elkin kanssa.

Mälartorget 15

Putiikkeja

Tukholma-fi-Gamla-Stan-Happy-Stockholm-2

Happy Stockholm. Kuva: Ulrika Nihlèn

Happy Stockholm

Teollinen muotoilija Katarina Andersson, tekstiilimuotoilija Kajsa Aronsson ja hopeaseppä Caroline Lindholm myyvät itse suunnittelemiaan ja pienissä ruotsalaisissa tehtaissa valmistettuja esineitä. Julisteita käsinpiirretyillä luonnonmotiiveilla; puisia leikkuulautoja; kuvioituja, käsinpainettuja pöytäliinoja ja persoonallisia koruja, joissa niissäkin toistuvat usein luonnon aiheet.

Stora Nygatan 36

Det Lille Skyltmakeriet

Yvonne Zedell ja hänen poikansa Axel valmistavat käsintehtyjä kylttejä joka lähtöön keskellä Vanhaa kaupunkia. Sekä valmis valikoima että tilaustöitä.

Kindstugatan 10

Gamla stans cykel

Klassinen, yli 100 vuotta samalla kadulla toiminut liike myy muun muassa ruotsalaisia Skeppshultcykeln- ja brittiläisiä Brompton-pyöriä sekä kunnostettuja vintage-pyöriä. Täältä voit myös vuokrata ajopelin (hinnat kotisivuilla myös euroissa).

Stora Nygatan 44

Studio Barbara Bunke

Entinen Ljunggrens Pappershandel jatkaa uudella nimellä ja uudistuneena yli satavuotisia perinteitä. Unelmakohde ainutlaatuisten paperituotteiden ystäville; liikkeen hyllyt ovat täynnä erikoispapereita muun muassa Japanista, Intiasta, Nepalista ja Italiasta. Täältä voit ostaa myös valmiita kortteja tai tarvikkeet omien tekoon: kumileimasimia, lakkaa, sinettejä, silkkinauhoja ja monenlaisia kyniä.

Köpmangatan 3

Polkapojkarna

Peppi Pitkätossu -kirjojen tunnelmaa henkivä karkkikauppa myy kauniisti paketoituja, käsintehtyjä, klassisia karamelleja kuten polkkatankoja, tikkunekkuja, toffeita ja suklaalla kuorrutettuja ja paistettuja manteleita.

Lilla Nygatan 10

Aktiviteetteja lapsiperheille

Livrustkammaren

Kuninkaanlinnan hämärässä ja mystisessä kellarissa voit kokea Ruotsin hovin historian loistokkaiden pukujen kautta. Kokoelmissa on muun muassa asu, joka Kustaa III:lla oli yllään, kun häntä ammuttiin Kuninkaallisessa Oopperassa. Lapsia ilahduttaa oma osasto, jossa pienet tytöt ja pojat voivat leikkiä ritareita tai prinsessoja sekä piirtää ja lukea.

Slottsbacken 3

Tukholma-fi-Gamla-Stan-postimuseo

Postimuseo. Kuva: Ulf Michal

Postmuseum

Yli satavuotiaassa postimuseossa opit kaiken postinkulusta. Kokoelmissa oli yli 17 000 esinettä, muun muassa leimasimia, postilaatikoita, autoja, pyöriä, univormuja ja laukkuja Ruotsin postinkulun lähes 400-vuotisen historian ajalta. Askartelupaja Lilla Posten on kuin lasten oma leikkipostikonttori, jossa voi leikkiä postinkantajaa, asiakasta ja virkailijaa tai lajitella postia. Lapset saavat myös maalata, kirjoittaa ja tehdä omia postikortteja, paketteja tai kirjeitä, jotka voi lähettää suoraan museon omasta postilaatikosta.

Lilla Nygatan 6

Nobelmuseet

Lepuuta hetki jalkojasi ja tutustu Marie Curien laboratorioon tai katso filmi Nelson Mandelan vapautumisesta. Nobel-museoon on kerätty tietoa palkinnon voittajista vuodesta 1901 asti. Museossa on myös väliaikaisia näyttelyitä.

Stortorget 2

Kummituskävely

Illansuussa Järntorgetilta alkava kummituskävely ei sovi aivan pienille lapsille (alle 7 v.), mutta suurempien mielestä on jännittävää kulkea Vanhankaupungin kapeilla kujilla ja kuunnella juttuja murhista, sairauksista ja kummituksista. Kävely kestää 90 minuuttia, ja kiertueita järjestetään ruotsiksi, englanniksi ja italiaksi.

  • Kuva: iStock

  • Kuva: Ola Ericson/imagebank.sweden.se

Tukholmalaiset välttelivät pitkään pittoreskia Vanhaa kaupunkia turistimassojen pelossa. Tänä päivänä yhä useampi suuntaa kuitenkin askeleensa juuri Gamla Staniin halutessaan syödä illallista palkitussa ravintolassa, istua lasilliselle kaupungin puhutuimpaan baariin tai ostaa ystävälle erityislaatuinen syntymäpäivälahja käsityöliikkeestä. Gamla Stan elää nyt uutta tulemistaan.

Kaupunginosan piristysruiskeen takana ovat ennen kaikkea kunnianhimoiset ravintoloitsijat. Lähtölaukauksena toimi vuonna 2005 Michelin-tähdellä palkittu ravintola Mistral, joka harjoitti kekseliästä gastronomiaansa Lilla Nygatanilla. Mistral ehti sittemmin muuttaa ja sulkea ovensa, mutta ehti loistovuosinaan nostaa Vanhankaupungin Tukholman ravintolakartalle.

Daniel Crespi, joka pyörittää muun muassa Dagens Nyheterin Gulddraken-ravintolapalkinnon voittanutta Tweed-baaria, kuuluu Gamla Stanin uudempiin ja näkyvimpiin profiileihin.

“Kaupunginosa ansaitsee enemmän huomiota, ja ilmeisesti useamman, laadukkaan ravintolan aukeaminen oli juuri se, mitä tarvittiin tukholmalaisten houkuttelemiseen,” Crespi sanoo. “Gamla Stan on muuttunut todella paljon viime vuosina – ero on kuin yöllä ja päivällä.”

Paneuduimme Vanhankaupungin tarjontaan ja esittelemme ohessa suosikkimme!

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja