Jaa Seuraa

Tukholman upeimmat puutarhat

Teksti ja kuvat: Nina Uddin
Julkaistu: 11.6.2014
Päivitetty: 15.02.2016

Tukholman kesää leimaa paitsi veden läheisyys myös vehreys. Kaupungissa ja sen lähiympäristössä on useita henkeäsalpaavan kauniita puutarhoja ja puistoja, joista parhaat esittelemme tässä.

Rosendalin puutarha

Djurgårdenin saarella sijaitseva Rosendalin puutarha on tukholmalaisten vihreä olohuone, monien suosima rentouttava keidas vain kivenheiton päässä kaupungin vilinästä. Lämpiminä kesäpäivinä vieraat hakeutuvat mieluiten omenapuiden varjoon sijoiteltujen pöytien ääreen nauttimaan paikan päällä leivottuja luomuherkkuja ja kahvilan vilvoittavia juomia. Ruusutarha, kukkaistutukset, kasvihuoneet ja pensaslabyrintti houkuttelevat kiertämään puutarhan aluetta laajemminkin.

”Käsin tekeminen on kaiken toimintamme pohjana niin puutarhan hoidossa, ruoan valmistuksessa kuin leivonnassakin”, kertoo puutarhaa ylläpitävän säätiön edustaja Victoria Lagne. ”Tavoitteemme on levittää tietoa luonnon kiertokulusta ja biodynaamisesta viljelystä näyttämällä itse esimerkkiä”.

Djurgården

Djurgårdenin muista kauniista luontoelämyksistä erityismaininnan arvoinen on kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin rakkauspolku. Pari sai polun häälahjaksi Maailman luonnonsäätiöltä, ja polun varrella on lintujärvi, jalopuumetsää sekä luontotietoutta. Polku sijaitsee Isbladskärretin alueella lähellä Djurgårdenin kanavaa.

Bergiuksen puutarha

Tukholman ainoa kasvitieteellinen puutarha sijaitsee luonnonkauniilla alueella Brunnsvikenin rannalla kaupungin pohjoispuolella. Bergiuksen puutarha on elämyksellinen kohde kaikille, joita kiinnostaa kasvien monimuotoisuus ympäri maailmaa. Victoriahuset-kasvihuoneen kauniin lasikupolin alla voi ihailla lumpeita ja muita trooppisia vesikasveja. Edvard Andersonin kasvihuoneella voi puolestaan tutustua muun muassa Välimeren kasvillisuuteen. Puutarhan tiedottaja AnnSofie Börjesson suosittelee erityisesti tutustumaan kesäkuussa upeimmillaan olevaan yrttitarhaan.

Suurella puutarha-alueella on lisäksi mielenkiintoisia kasvimaantieteellisiä alueita, hedelmätarhoja, keittiökasveja ja paljon muuta. Kasvihuoneen yhteydessä on myös viihtyisä kahvila ja museomyymälä.

Drottningholmin linnan puisto

Ekerön kunnassa sijaitseva 1600-luvulta peräisin oleva Drottningholmin linna on Ruotsin kuningasperheen yksityisasunto. Linnaa ympäröivät puutarhat ja puistot kuvastavat eri aikakausia ja tyylejä. Lähimpänä linnaa oleva vanhin puutarha on barokkityylinen ja siihen on saatu vaikutteita Versailles’sta. Barokkipuutarhan pohjoispuolella on Englantilainen puutarha, joka on luotu 1700-luvun lopulla. Siihen sisältyy lampia, kanavia, siltoja ja puistokatuja. Linna ympäristöineen kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin.

Ulriksdalin linnan puisto

Ulriksdalin linna on yksi Ruotsin kuninkaallisista palatseista ja sen alue kuuluu Tukholman kansalliseen kaupunkipuistoon. Linnanpuistossa on paljon eväsretkeilyyn soveltuvia nurmialueita sekä barokkityylinen puutarha. Alueen kappeli on suosittu vihkimispaikka, joten kesäviikonloppuisin puistossa voi hyvinkin nähdä hääpareja kuvauksellisissa ympäristöissä majesteettisten lehtipuiden katveessa. Ulriksdalin alueella on myös taimitarha ja puutarhamyymälä, joissa on mukava kierrellä kukkaloiston keskellä.

Hagan puisto

Hagan puisto (Hagaparken) on Solnan kunnassa Brunnsvikenin rannalla sijaitseva laaja englantilaistyylinen puisto. Puistossa on useita upeita paviljonkeja ja huvirakennuksia sekä Hagan linna, jossa kruununprinsessa Victoria asuu perheineen. Hagan 1700-luvulta peräisin olevissa kupariteltoissa on nykyään kahvila ja museo. Suuret nurmikkoalueet houkuttelevat piknikille tai leikkeihin.

 

  • Bergiuksen kasvitieteellisen puutarhan kahvilaan on mukava pysähtyä kesäpäivänä.

  • Victoriahuset-kasvihuoneen lumpeita voi ihailla Tukholman ainoassa kasvitieteellisessä puutarhassa.

  • Ulriksdalin linnan pihalla vanhat, suuret puut antavat suojaa  hellepäivänä.

  • Ulriksdalin linnaa voi ihailla myös barokkipuutarhan suunnalta.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja