Jaa Seuraa

Tukholman parhaat maisemat

Teksti ja kuvat: Taneli Männikkö
Julkaistu: 22.4.2014
Päivitetty: 05.07.2016

Tukholman historiallista siluettia voi ihailla vaikkapa Södermalmin yltä, lukuisten vesireittien varrelta tai Kaknäs-tornin huipulta. Valokuvamaiseman metsästykseen voi sulavasti yhdistää myös makumatkan Tukholman suosituissa ravintoloissa ja kohtauspaikoissa.

Näkymä Kaknästornetista Kuva: Ola Ericson/mediabank.visitstockholm.com

Näkymä Kaknästornetista
Kuva: Ola Ericson/mediabank.visitstockholm.com

Maisemareittejä ja makuelämyksiä

Kaknästornet – Tukholma lintuperspektiivistä

Tukholman hulppeimmat näköalat tarjoaa Kaknästornet-televisiotorni Ladugårdsgärdetin kaupunginosassa. 155 metrin korkeuteen kipuavasta tornista maisema aukeaa kauas yli kaupungin rajojen. Kaknästornetin huipulla sijaitsevat ravintola ja skybar kattavat pöytänsä myös kahvihetkelle, lounaalle, drinkille tai vaikkapa brunssille. Kaknäsin torni sijaitsee hyvien bussiyhteyksien päässä (bussi 69 ja 69K). Matka bussilla kestää reilun vartin Sergelin torilta.

Mosebacke – kohtauspaikka

Maisemamatkailua ja kulttuurielämyksiä yhdistävän kannattaa kiivetä Slussenin yläpuolelle Mosebackeniin. Kulttuuria huokuvan Södra Teaternin yhteydessä sijaitseva Mosebacke on huippusuosittu kohtauspaikka varsinkin terassikeleillä. Terassi on mainio pysähdyspaikka yhden lasillisen nauttimiseksi, mutta Mosebackenin ympäristön kirjava ravintola- ja konserttitarjonta tarjoavat puitteet myös pidemmälle illalle.

Gondolen – maisemaa ja makuja

Kattojen ylle kiipivää näköalaa ja laadukasta ruokaa metsästävän ei sovi unohtaa Slussenin kuuluisaa maamerkkiä Gondolenia. Ravintolan Eriks omistaja Erik Lallerstedt on yksi Ruotsin tunnetuimmista kokeista. Ruokanautintojen ja hulppean maiseman lisäksi Gondolen on tunnettu myös suositusta cocktail-listastaan.

Monteliusvägen – romantiikkaa ja rauhaa

Rauhallisempaa maisemareittiä tai piknik-paikkaa ei tarvitse etsiä myöskään kaukaa. Niin ikään Södermalmin pohjoisosassa Söder Mälarstrandin yllä sijaitseva pittoreski Mariabergetin alue on ollut myös useiden ruotsalaisten taiteilijoiden kotikortteli. Kaupungin humusta voi vetäytyä ihastelemaan vanhan kaupungin kattoja Monteliusvägenin romanttiselle näköalapolulle.

Hermans – kasvisruokailijan keidas

Laadukasta kasvisruokaa mielivän maisemakohde löytyy Södermalmin rantaviivan yltä. Hälsens hus -talossa sijaitseva suosittu ja edullinen kasvisravintola Hermans avaa myös näköalat meren ja kantakaupungin ylle. Notkuvien buffet-kattausten lisäksi Hermansin veranta ja puutarha ovat sopiva kohde myös luomujuomien ja -jälkiruokien ystäville.

Tukholmaa vetten päällä

Maisemamatkaajan to do -listaan tulee ehdottomasti kirjata myös vesireitit, sillä mereltä tai Mälaren-järveltä katsottuna Tukholma näyttäytyy koko kauneudessaan. Keskustasta pääsee myös vaivatta matkaamaan kohti Tukholman lumoavaa saaristoa.

Mainio päiväretken kohde on esimerkiksi Astrid Lindgrenin sadunomaisia maisemia pursuava Fjäderholmarna- saaristo. Täällä sijaitsevat myös viihtyisät ravintolat Rökeriet ja Fjäderholmarnas Krog sekä kahviloita. Matka idyllisille ”höyhensaarille” taittuu keskustasta parissakymmenessä minuutissa.
Laivareittien tarjontaan voi tutustua täällä.

Tukholman ihastelu veden päältä järjestyy toki myös pienimuotoisemmin. Jo Slussenista Djurgårdenin museoihin ja Gröna Lundin huvipuistoon ympärivuotisesti kulkeva Djurgårdsfärjan avaa keskustan edullisesti uudesta perspektiivistä.

Vielä vedenläheisemmän tarkastelukulman Tukholman siluettiin saa toki kanootin kyydissä. Lisätietoa kanoottivuokrauksista löydät täältä.

  • Gondolenissa voi aterioida koko Tukholman yllä.

  • Gondolen tarjoaa upeat maisemat – ainakin niille, jotka eivät kärsi korkeanpaikan kammosta!

  • Monteliusvägen – tervetuloa romanttiselle kävelylle.

  • Monteliusvägeniä pitkin kävellessä pääsee ihailemaan merellistä kaupunkimaisemaa.

  • Kuva: Tove Freij / imagebank.sweden.se

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja