Jaa Seuraa

Kulttuuriretkelle saaristoon

Teksti: Nina Uddin
Julkaistu: 16.6.2015
Päivitetty: 16.03.2017

Tukholman luonnonkaunis saaristo on ollut monien Ruotsin tunnetuimpien taiteilijoiden ja kirjailijoiden suuri innoittaja. Upean luonnon ja saaristoidyllin lisäksi Tukholman lähisaaristo tarjoaa monipuolisia kulttuurielämyksiä linnoituksista taidenäyttelyihin ja museoista kulttuuritapahtumiin. Tässä muutamia vinkkejä päiväretkikohteiksi.

Vaxholm ja Vaxholmin linnoituksen museo

Tukholma, saaristo, Vaxholm

Kuva: Henrik Trygg/mediabank.visitstockholm.com

Vaxholm on idyllinen saaristokaupunki, jonka sataman läheisellä Norrhamnen-alueella on paljon hyvin säilyneitä ja kauniita pastellisävyin maalattuja puutaloja viime vuosisadan vaihteesta. Vanhoissa kortteleissa on kävijöille monenlaista tarjontaa kuten viihtyisiä ravintoloita ja kahviloita sekä inspiroivia pikkukauppoja ja taidegallerioita.

Vaxholmin edustalla olevan upean linnoituksen historiasta ja rannikon puolustuksesta saa paljon tietoa linnoituksen museosta. Linnoituksen yhteydessä on myös kahvila. Linnoitussaarelle pääsee kätevästi veneellä Vaxholmin satamasta.

Yhteydet

Laivalla: Tunnin laivamatka Tukholmasta Waxholmsbolagetin laivalla.

Julkisilla: Bussi 670 Tekniska Högskolanin luota Vaxholmiin.

Artipelag

Tukholma, saaristo, taide, kulttuuri, Artipelag

Gustavsbergissä sijaitseva Artipelag on BabyBjörn-yrityksellään rikastuneen Björn Jakobsonin rakennuttama taidehalli, josta on tullut lyhyessä ajassa kansainvälinen vetonaula. Jättimäisessä rakennuksessa on 3 000 neliömetriä näyttelytilaa, minkä lisäksi sieltä löytyy kaksi laadukasta ravintolaa, design-myymälä, kokoustiloja ja monikäyttöinen Art Box -tila, jossa järjestetään erilaisia tapahtumia. Ulkoterassilta avautuvat aivan upeat merinäköalat.

Taidehallin vuoden 2017 näyttelyvetonaula on brittiläisen keraamikon ja kirjailijan Edmund de Waalin sekä italialaisen taidemaalarin Giorgio Morandin töitä esittelevä näyttely, joka on esillä 7.4.-1.10.2017. Näyttelyssä on esillä noin 50 Morandin vaikuttavinta teosta ja noin 40 Edmund de Waalin teosta. Edmund de Waalin taidetta  ei ole aiemmin ollut esillä näyttelyssä Ruotsissa.

Yhteydet

Laivalla: Osan vuodesta laivayhteys Tukholman Nybroplanilta Artipelagiin, jolla on oma höyrylaivalaituri. Laivamatka kestää 1,5 tuntia.

Julkisilla: Slussenilta bussi 474 itään, pysäkille Gustavsberg centrum, jossa vaihto bussiin 468. Jää pois pysäkillä Hålludden. Matkan kesto noin 55 min.

Gustavsbergin posliinimuseo

Tukholma, saaristo, taide, kulttuuri, keramiikka, museo, Gustavsberg

Kuva: Lars Stenman

Museo esittelee Gustavsbergin tunnetun posliinitehtaan tuotantoa vuosilta 1827–1993. Esillä on ainutlaatuista taidekeramiikkaa eri aikakausilta sekä lukemattomia esimerkkejä posliiniastioista – kuuluisien suunnittelijoiden klassikoita ja muita pidettyjä malleja. Tarjolla on myös mahdollisuus kokeilla posliininmaalausta. Museon läheisyydessä on lisäksi useampia tehtaanmyymälöitä, joista voi tehdä todellisia löytöjä (Iittala, Villeroy & Boch, Orrefors Kosta Boda).

Yhteydet

Laivalla: Strömma Kanalbolaget tarjoaa kesäisin viiden tunnin päiväretken Gustavsbergiin. Hintaan sisältyy 50% alennus posliinimuseon sisäänpääsylippuun.

Julkisilla: Slussenilta bussi 474 Gustavsbergiin Farstavikenin pysäkille. Matka kestää noin 25 minuuttia.

  • Artipelag-taidehallin aulasta aukeaa näkymä Tukholman saaristoon.

  • Artipelagin valokuvanäyttely Land meets water oli esillä 29.5.–27.9.2015.
    Olaf Otto Becker, Sineriaq, Greenland 07/ 2005 70°25’49” N, 51°02’08” W © Olaf Otto Becker

  • Gustavsbergin posliinimuseo sijaitsee sataman tuntumassa.
    Kuva: Sara Funke

  • Inger Perssonin Pop-kannu 1960-luvun lopulta kuuluu Gustavsbergin posliinimuseon kokoelmaan.
    Kuva: Patrik Johansson

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja