Jaa Seuraa

Jääkiekkoa Tukholman tyyliin

Teksti: Marianna Salin
Julkaistu: 3.2.2015
Päivitetty: 15.02.2016

Juha Lindin tulee yhä seurattua tuttuja ruotsalaisjoukkueita, vaikka omista jääkiekkovuosista Ruotsissa on jo aikaa.

Tukholmalaisseura Djurgårdenin kotihalli on noin 8000-paikkainen Hovet, pulleamman ja uudemman Globenin vieressä. Tila on riittänyt tavallisiin kotiotteluihin, vaikka Djurgården pelaakin Ruotsin ylimmällä sarjatasolla, SHL-sarjassa. Syyskuun ja joulukuun ottelut 2014 Leksandia vastaan joukkue pelasi kuitenkin Globenissa, johon mahtuu yli 13 000 katsojaa.

”Leksand veti Globenin täyteen”, Juha Lind muistelee myhäillen. Hän pääsi kokemaan seuran ilmiömäisen suosion jäältä käsin pelatessaan sen riveissä kautena 2007–2008.

Leksand on pieni kunta Taalainmaalla noin 300 kilometrin päässä Tukholmasta.

”Se on sitä perinteisintä Ruotsia punaisine puutaloineen”, Lind kuvailee. Asukkaita on koko kunnassa hieman enemmän kuin Globenissa istumapaikkoja. Mistä fanit oikein tulevat?

”Leksandin faneja on kaikkialla. Sitä pidetään koko Ruotsin joukkueena.”

Vauhdikkaat fanit

Vuosina 2001–2004 Lind tutustui Leksandin vastakohtaan, jos paikkakunnalla voi sellainen olla. Hän pelasi Södertäljessä, joka sijaitsee runsaat 30 kilometriä Tukholmasta lounaaseen. Siellä noin 40 prosentilla väestöstä on maahanmuuttajatausta.

”Sinne oli helppo tulla ulkomaalaisena”, Lind kertoo. Hän muistaa hyvällä myös ruotsalaista jääkiekkoyleisöä ja muidenkin lajien kannattajia.

”Ruotsissa on tietyllä tapaa eloisampi fanikulttuuri kuin Suomessa. Södertäljessä ei tarvinnut olla kuin 3 000 ihmistä hallissa, niin tunnelma oli jo hieno”, Lind toteaa. Hän viittaa yhteislauluihin, kannustushuutoihin ja kaikin puolin rentoihin käyttäytymissääntöihin.

”Toki siinä tulee lieveilmiöitäkin. Esimerkiksi Tukholmassa on aika fanaattisia faniryhmiä ja myös sellaisia, jotka eivät osallistu tapahtumiin välttämättä pelin takia.”

Kolmen seuran kisa

Tukholmassa jääkiekon kärjen jakaa kolme seuraa. Djurgården tulee nimensä mukaisesti Djurgårdenin kaupunginosasta. Solnassa kotipaikkaansa pitävä AIK on perustettu Tukholman ydinkeskustassa ja Hammarby Södermalmilla. Lind arvelee, että fanit ovat valinneet seuransa ensisijaisesti kaupunginosan mukaan, toisin kuin Helsingissä.

”Käsittääkseni esimerkiksi AIK:n ja Djurgårdenin välillä ei ole erityistä kastijakoa, vaan ne ovat periaatteessa samalla viivalla.”

Menestyksensä perusteella jääkiekkoseurat ovat kuitenkin kolmella eri viivalla. Niin vuonna 2015 kuin nyt 2016 Djurgården pelaa SHL:ssä, AIK toisella sarjatasolla HockeyAllsvenskanissa ja Hammarby kolmannella tasolla Hockeyettanissa.

”Siksi Tukholman kiekko on tällä hetkellä laihaa. Olisi hyvä, jos joukkueet pelaisivat samalla tasolla. Paikallispeleihin tulisi jännitettä.”

Juha Lind pelasi jääkiekkoammattilaisena 18 vuotta ja on sen jälkeen työskennellyt muun muassa juniorivalmentajana ja median jääkiekkoasiantuntijana.

  • Juha Lind
    Kuva: Jokerit.com

Juha Lindin vinkit – lasten kanssa Tukholman seudulla

Uimaan halliin tai järveen

”Tyresössä Tukholman kaakkoispuolella on uusi uimahalli, jossa on kiva polskia, ja Tyresö on muutenkin mukava paikka. Kesällä löytyy myös hyviä uimapaikkoja luonnonvesistä ihan Tukholman ulkopuolelta – sellaisillekin, jotka eivät tykkää merivedestä. Slussenin kohdallahan Mälaren-järvi laskee mereen, ja kaikki siitä sisäänpäin on järvivettä.”

Tyresö Aquarena, Simvägen 2, Tyresö

Tiedettä ja pizzaa Södertäljessä

”Södertäljessä on lasten tiedekeskus Tom Tits Experiment ja maailman parasta pitsaa, ainakin minun ja poikieni mielestä. Tarinan mukaan italialainen Mimmo Perrone avasi aikoinaan Ruotsin kolmannen pitserian, Pizzeria Lilla Venezian. Siellä Mimmo tekee pitsaa edelleen.”

Tom Tits Experiment, Storgatan 33, Södertälje

Pizzeria Lilla Venezia, Liljevalchsgatan 24, Södertälje

Tukholma, Tom Tits Experiment, Södertälje, lapset, lapsiperhe

Kuva: Tom Tits Experiment

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja