Jaa Seuraa

Ilmaista tekemistä koko perheelle

Teksti: Eva Pentti-Kortman
Julkaistu: 10.5.2016
Päivitetty: 30.05.2017

Lapsiperheen Tukholman-matkan voi hyvin tehdä pienemmälläkin budjetilla, sillä ympäri kaupunkia löytyy monenlaista ilmaista tekemistä kaikenikäisille. Päivä tai pari kuluu mukavasti puistoissa, museoissa ja kulttuurin parissa.

Museoita & kulttuuria

Moniin Tukholman museoihin on nykyään ilmainen sisäänpääsy. Useassa museossa lapset on huomioitu tarjoamalla heille omia näyttelykierroksia ja teeman mukaista lastenohjelmaa.

Etnografiska museet

Etnografisessa museossa tutustutaan eri maiden taiteeseen, kulttuuriin ja ruokaan inspiroivassa ympäristössä. Ipadin saa lainata vastaanotosta omaa museokierrosta varten ja lapset voivat ratkoa museokokoelmaan liittyviä tehtäviä. Ravintola Matmekka tarjoaa etnisiä makuelämyksiä eri puolilta maailmaa. Museo sopii kouluikäisille.

Museivägen 7, Bussit: 68,69

Livrustkammaren

Huomio kaikki linnanneidot ja ritarit! Tukholman kuninkaanlinnan kellarista löytyy varusvarasto, jossa tutustutaan vaunuihin ja menneen ajan kuninkaallisten pukuihin, aina arkivaatteista koristeellisiin kruunajaisvaatteisiin. Omassa kellariholvissaan vartiossa seisovat ritareiden raskaat haarniskat ja aseet. Leikkinurkassa lapset voivat pukeutua prinsessoiksi ja ritareiksi. Museo ilahduttaa kaikenikäisiä.

Slottsbacken 3, T-bana: Kungsträdgården

Moderna museet

Modernin taiteen museo tarjoaa katseltavaa ja ihmeteltävää koko perheelle. Sunnuntai on museossa perhepäivä, jolloin lapsille järjestetään oma näyttelykierros. Sen päätteeksi lapset voivat luoda omia teoksia taidepajassa. Alle 6-vuotiaiden kierros pidetään klo 11 ja klo 13 ovat isommat lapset vuorossa. Ilmaiset kierrosliput haetaan museon vastaanotosta. Mikäli kierros on täynnä, omatoiminen piirustus- ja maalausverstas on auki klo 12–16.

Exercisplan 4, T-Bana: Kungsträdgården

Riksidrottsmuseet

Urheilumuseossa tutustutaan urheiluvälineisiin ja urheiluhistoriaan. Viikonloppuisin museon SportLab järjestää viisiotteluita, joissa testataan ohjaajan opastuksella tasapainoa, nopeutta, reaktiokykyä, nopeutta ja liikkuvuutta. Viiripajassa lapset saavat askarrella oman urheiluviirin – hauska matkamuisto Team Perheelle. Paikan päällä voi myös kokeilla seinäkiipeilyä. 1. kesäkuuta alkaen museosta saa lainata mukaansa retkikorin, josta löytyvät muun muassa jalkapallo, hyppynaru ja petanque-setti. Museo sopii parhaiten yli 5-vuotiaille.

Djurgårdsbrunnsvägen 26, Bussit: 68,69

Rum för Barn / Kulturhuset Stadsteatern

Keskustan Kulttuuritalon neljännen kerroksen kirjasto ja monitoimitila Rum för Barn tarjoaa virikkeitä eri-ikäisille lapsille. Ilmainen lauluhetki tai satutuokio järjestetään joka päivä klo 14.30 ja klo 16.00. Samassa kerroksessa sijaitsee myös taidepaja Bildverkstan, jossa kuvataiteilijat opastavat lapsia (30 kr eli noin 3 euron materiaalimaksu).

Sergels torg, T-Bana: T-Centralen

Tukholma-fi-Ilmaista-tekemista-koko-perheelle-8

Kuva: Ann-Sofi Rosenkvist/imagebank.sweden.se

Ulos leikkimään!

Bryggartäppan

Södermalmilla sijaitseva Bryggartäppan-leikkipuisto on viime vuosien aikana kunnostettu yhdeksi kaupungin suloisimmista leikkipuistoista. Puistoon on luotu 1800-luvun lopun Södermalmin kortteleita muistuttava miljöö pienine puutaloineen. Verstaassa ja pajassa lapset saavat leikkiä ajanmukaisilla työkaluilla ja heittäytyä luoviin roolileikkeihin. Puistosta löytyy myös keinuja, hiekkalaatikko, puinen labyrintti sekä lasten suosikki, iso puinen hevonen. Puistokahvila on sopiva hengähdyspaikka Södermalmin kierroksen jälkeen.

Gotlandsgatan 63, T-Bana: Skanstull

Tantolunden

Tantolunden on suosittu iso viheralue Södermalmilla lähellä Hornstullia. Tänne tukholmalaiset kokoontuvat kesäisin piknikeille ja uimaan. Eväät voi viikonlopuisin napata mukaan Hornstullin suositulta katuruokatorilta. Puisto on suosittu festivaaliareena ja kesäisin puistossa järjestetään konsertteja, ulkoilmateatteriesityksiä ja elokuvanäytöksiä. Lyhyt kävely ylös mäen päälle kannattaa – siellä majailevat noin 100 värikästä siirtolapuutarhamökkiä joiden upeita ja hyvin hoidettuja puutarhoja sopii ihastella.

Zinkens väg, T-Bana: Zinkensdamm

Vinkki!

Barn i stan on mahtava nettisivusto, johon on kerätty ajankohtaista ohjelmaa ja tekemistä lapsiperheille. Lisäksi löytyy matkapuhelinsovellus, joka on hyvä ladata ennen matkaa!

 • Tukholmassa on lapsille monenmoista ilmaista puuhaa.
  Kuva: Henrik Trygg/mediabank.visitstockholm.com

 • Leikkipuistot kutittelevat mielikuvitusta. Kuva Nytorgetilta.
  Kuva: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

 • Kulttuuritalon kirjastossa järjestetään päivittäin ilmaisia laulu- ja satutuokioita.
  Kuva: Ann-Sofi Rosenkvist/imagebank.sweden.se

 • Lasten taidepaja Bildverkstan sijaitsee myös Kulttuuritalossa.
  Kuva: Ann-Sofi Rosenkvist/imagebank.sweden.se

Ajankohtaista Tukholmassa

"Fokus Finland: 3 x Aho & Soldan – en fotosläkts berättelse"

10.6.-10.9.

Liljevalchin taidehallin kesänäyttely esittelee tänä kesänä Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi suomalaista valokuvataidetta.

HUOM! Liljevalchs Konsthall peruskorjataan tällä hetkellä, ja taidehallin näyttelyt järjestetään tällä hetkellä tilapäisissä tiloissa Östermalmilla, Armeijamuseon pihalla (Riddargatan 13)

Kuva: Claire Aho / Liljevalchs konsthall

Allsång på Skansen

tiistaisin 27.6.-15.8.

Mitä olisikaan Tukholman kesä ilman Allsång på Skansen-yhteislaulukonsertteja, tänäkin kesänä tiistai-illat juontaa Sanna Nielsen.

Kuva: Mikael Sjöberg /  mediabank.visitstockholm.com

”En annan Zorn”

29.4.-13.8.

Sven Harrys-taidemuseon kesänäyttely En annan Zorn esittelee tänä vuonna ruotsalaisen taidemaalari Anders Zornin töitä.

Yhteystiedot Tietosuoja