Jaa Seuraa

Hyvän olon Tukholma

Teksti ja kuvat: Laura Iisalo
Julkaistu: 2.11.2015
Päivitetty: 14.03.2017

Tukholmassa itsensä hemmottelu on helppoa, sillä kaupunki on pullollaan kylpylöitä, ulkoilumahdollisuuksia ja terveellisiä ruokapaikkoja. 48 tunnin hellittelyloman jälkeen on mukava palata kotiin täynnä uutta energiaa.

1. päivä

Lempeä aamunavaus

Tukholma, wellness, kahvila, puuro, aamiainen, Blueberry

Kiireisillä tukholmalaisilla on tapana töihin mennessään napata mukaansa lähikahvilasta valmis aamiaispaketti, joista on nykyään saatavilla myös terveellisiä vaihtoehtoja. Mukavinta on nautiskella aamiaisesta kiireettömästi paikan päällä. Talvella hyvän olon aamupala koostuu kulhollisesta lämmittävää puuroa, jonka päälle kootaan terveellisiä lisukkeita kuten marjasosetta, kookoslastuja ja pähkinöitä. Virkistävä viherjuoma ja kupillinen yrttiteetä kruunaavat aterian. Puuroannoksia tarjoilevat Blueberry-kahviloiden lisäksi myös luomuun erikoistunut Ecoist ja useat muutkin aamiaispaikat.

Kaupunki tutuksi lenkkeillen

Tukholma-fi-Hyvan-olon-Tukholma-juoksu

Kunnon aamiaisen voimin on mukava perehtyä Tukholman kulttuurinähtävyyksiin sporttaillen. Kaupunkiin voi tutustua paitsi pyöräillen, myös lenkkeillen. Natalie O’Sullivan on järjestänyt juoksukierroksia kaupungissa jo neljän vuoden ajan. Koska reitti suunnitellaan aina ryhmän toiveiden mukaisesti, on juoksun lomassa mahdollista tutustua vaikkapa historialliseen vanhaan kaupunkiin tai trendikkääseen Södermalmiin. Natalie itse juoksee mieluiten meren läheisyydessä.

“Lenkkeilymaisemat ovat upeat kaupunginosasta riippumatta. Tukholmassa on mahdollista olla keskellä kaupunkia ja silti kokea olevansa lähellä luontoa. Pidän juoksemisesta, koska se rentouttaa ja tyhjentää pään mukavasti”, hän kuvailee.

Juoksukierroksia järjestetään aina lumen tuloon saakka – talvella hidastetaan tahtia ja kierrellään kaupungilla kävellen.

Iltapäivä kylpylässä rentoutuen

Tukholma, wellness, kylpylä, Centralbadet

Lenkin jälkeen on aika nauttia palauttava lounas ja antaa kehon rentoutua. Keskustassa sijaitsevan kauniin Centralbadet-kylpylän yhteydessä sijaitsevan Ekobar-ravintolan ruokalistalta löytyy niin lämpimiä kasvisruoka-annoksia, gluteenittomia skagen-leipiä kuin herkullista raakaruokaakin. Jälkiruokakahveista voi nauttia kirkasvalolampun alla. Lounaan jälkeen mikään ei ole miellyttävämpää kuin porealtaan hiljaisuus ja höyrysaunan lempeä lämpö. Jo vuonna 1904 perustetun kylpylän ylpeydenaihe on kuitenkin sen upea uima-allas, jonka tunnelma henkii menneisyyttä. Hemmotteleva kasvo- tai vartalohoito luonnonmukaisilla tuotteilla viimeistelee kylpyläkäynnin.

Rento ilta kulttuurin parissa

Rento tunnelma jatkuu kulttuurin parissa. Veden äärellä sijaitseva Fotografiska-museo on joka päivä auki iltayhteentoista asti – ainoastaan jouluaattona ja juhannuksena museon ovet pysyvät suljettuina. Valokuvanäyttelyihin tutustumisen jälkeen kannattaa suunnata ylimmän kerroksen ravintolaan, jossa keittiömestari Paul Svenssonin loihtimat kasvispainotteiset ruuat ja lasillinen talon viiniä päättävät illan komeasti.

 

2. päivä

Pirtelöstä puhtia

Päivä lähtee energisesti käyntiin värikkäällä raaka-aamiaisella. Doctor Saladin valikoimissa on chia-siemenistä valmistettuja tuorepuuroja, herkullisia kookos- ja pähkinämaidosta valmistettuja jogurtteja sekä tuorepuristettuja mehuja. Myös Sthlm Raw -kahvilassa voi nauttia kauniin raaka-aamiaisen ja herkutella lusikoitavalla aamupalasmoothiella.

Hyvän olon shoppailua

Aamiaisen jälkeen on kiva kierrellä kaupungilla shoppaillen. Kotiin viemisiksi voi ostaa vaikkapa ruotsalaista luonnonkosmetiikkaa tai terveellisiä herkkuja, joita ei vielä Suomesta saa. Ostoskierros kannattaa päättää Östermalmin kauppahalliin, jossa sijaitsevan Planet Food -kojun valikoimissa on tuorepuristettuja mehuja sekä ruokaisia salaatteja ja kasvisrullia. Hallista löytyy myös paljon muita lounasvaihtoehtoja aina lämpimistä keitoista Lähi-idän kasvisherkkuihin.

Huom! Östermalmshallen on remontissa 2016–18. Kauppiaat ovat tilapäistiloissa Östermalmstorgetilla.

Puutarhakierros luonnonkauniilla saarella

Tukholma, wellness, puutarha, Rosandals Trädgård

Karin Andersson Rosendals Trädgårdin myymälässä

Iltapäivällä nautitaan raikkaasta ulkoilmasta luonnonkauniilla Djurgårdenin saarella, jonne pääsee kävellen siltaa pitkin, mutta myös kätevästi raitiovaunulla numero 7. Perillä odottaa veden ympäröimä vehreä maisema, jonka hiljaisuudessa on helppo hengähtää. Kävelykierros on paras päättää Rosendals Trädgård -puutarhaan, joka toivottaa vierailijat tervetulleiksi tutustumaan biodynaamisen viljelyn saloihin. Puutarha on auki ympäri vuoden – tammikuuta lukuun ottamatta – ja sen keskellä sijaitsee kasvihuoneeseen rakennettu, kaunis kahvila. Tarjolla on paljon tuoreita leipomuksia, joissa on hyödynnetty oman maan antimia. Puutarhasta löytyy myös myymälä, josta voi ostaa paitsi näitä herkullisia lämpimäisiä, myös kotitekoisia säilykkeitä ja puutarhatarvikkeita.

Tunnelmointia kasvisravintolassa

Djurgårdenista matka jatkuu raitiovaunulla takaisin keskustaan, jossa illallinen jo odottaa. Hermans-ravintolan erikoisuus on monipuolinen kasvisruokabuffet, joka on katettuna niin lounas- kuin päivällisaikaankin. Pöytävaraus kannattaa tehdä etukäteen, sillä paikka on paikallisten suosiossa. Ruokailun lomassa voi ihailla Tukholman tunnelmallista kaupunkivalaistusta, joka pääsee oikeuksiinsa illan hämärässä.

  • Hemmotteluhoito luomutuotteilla viimeistelee kylpylävisiitin Centralbadetissa. Kuvassa Verona Khalil.

  • Rosendals Trädgårdenin kahvilassa leivotaan oman maan antimista.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja