Jaa Seuraa

48 h: Ratsastusloma Tukholmassa

Teksti: Nina Uddin
Julkaistu: 5.4.2016

Tukholmassa on paljon tarjontaa kaikille hevoshulluille – niin lapsille kuin aikuisillekin. Täällä voi nähdä kaupungin nähtävyydet satulassa istuen, testata vauhdikasta western-ratsastusta tai kokeilla miltä tuntuu istua kuninkaan upeassa paraativaunussa.

Tukholma, ratsastus, hevoset, Häståkeriet

Kuva: Häståkeriet

Lauantaiaamu: aamunkoitteessa halki Tukholman

Voisiko päivän aloittaa upeammin kuin ratsastamalla Tukholman luonnonkauniissa maisemissa ennen kuin kaupunki on edes herännyt? Vain kivenheiton päässä Tukholman keskustasta, Gärdetillä, sijaitsee Häståkeriet. Hevostalli tarjoaa vaikuttavia ratsastusretkiä aamun sarastuksessa heille, jotka haluavat kokea Tukholman hevosen selässä.

Kierros lähtee Gärdetiltä Strandvägenin kautta kohti Stureplania ja jatkuu aamun hiljaisuudessa autottomilla kaduilla. Reitti kiertää Gamla Stanin ympäri Riddarholmenille, josta on hienot näkymät Södermalmille ja kaupungintalolle päin. Takaisin tullessa ohitetaan muun muassa perinteikäs Grand Hotel ja lopuksi hevoset pääsevät laukkaamaan Gärdetin vihreillä nurmilla. Ratsastusretken jälkeen nautitaan kahvit.

Jos kovin aikainen nouseminen aamulla ei innosta, Häståkeriet tarjoaa myös muita vaihtoehtoja, kuten Djurgårdenin ratsastusretken, johon sisältyy piknik. Tai miten olisi viisiottelu, jonka lajeina ovat muun muassa lasson heitto, hevosenkengän heitto ja ohjasajo?

Lähistöltä löytyy myös hyviä lounaspaikkoja, kuten Villa Källhagen, jossa voi ruoan lisäksi nauttia hienoista näkymistä Djurgårdenin kanavalle ja Pohjoismaiseen museon päin.

Lauantai-iltapäivä: villin lännen tunnelmissa

Noin 45 minuutin bussimatkan päässä Tukholman keskustasta Vallentunassa sijaitsee Western-teemainen Oakwood Ranch. Siellä on mahdollisuus kokeilla western-ratsastusta iltapäivän ajan oman yksityisopettajan johdolla. Ranchilta löytyy kymmenkunta hyvin koulutettua quarter- ja paint-hevosta, ja ratsastusretkiä voidaan mukauttaa sekä aloittelijoille että kokeneemmille ratsastajille sopiviksi.

Sunnuntaiaamupäivä: poniratsastusta Skansenilla

Tukholma, ratsastus, hevoset, lapset

Skansenilla on ratsuja myös perheen pienimmille. Kuva: Martin Svalander/imagebank.sweden.se

Jos matkalla on mukana lapsia, Skansenin talli on ehdoton käyntikohde. Djurgårdenilla sijaitseva Skansen on Ruotsin vanhin ulkoilmamuseo ja Tukholman ainoa eläinpuisto. Nuoremmat kävijät voivat kokeilla poniratsastusta joka päivä. Lisäksi pienet seurueet voivat vuokrata hevosvaunun, jolla pääsee tekemään kierroksen Skansenilla ja eteläisellä Djurgårdenilla. Henkilökunta esittelee joskus myös hevosilla vanhaan malliin tehtäviä maataloustöitä, kuten tukinajoa, äestämistä ja kyntämistä.

Skansenilla on monia ravintoloita ja kahviloita, kun tulee ruokatauon paikka. Solliden-ravintola on niistä suurin ja tunnetuin. Sään salliessa kannattaa nauttia piknikistä ulkosalla.

Sunnuntai-iltapäivä: vierailu hovitallilla

Tukholma, ratsastus, hevoset

Kuva: Alexis Daflos, Kungl. Hovstaterna

Jos olet joskus sattunut Tukholmaan kuninkaallisten juhlallisuuksien aikaan, olet ehkä nähnyt komeat hevossaattueet ja kauniit vaunut, joissa kuninkaalliset kulkevat kaupungin halki. Vaunuja säilytetään kuninkaallisessa hovitallissa, jossa ne ovat nähtävissä viikonloppuisin opastettujen kierrosten yhteydessä. Paraativaunujen lisäksi pääsee näkemään hovitallin upeita hevosia ja saa kuulla hovitallin työntekijöiden arjesta. Sunnuntaisin kello 14.00 järjestetään perheille sopiva opastuskierros.

Ostosvinkkejä

Jos innostuit villin lännen tyylistä Oakwood Ranchilla, ehkä haluat omaankin vaatekaappiisi hapsulliset chapsit tai hienot cowboybootsit? Österlånggatanilla Gamla Stanissa sijaitseva Western Store tarjoaa laajan valikoiman western-tyylisiä vaatteita ja hevostarvikkeita. Varastosta löytyy esimerkiksi yli 100 erityyppistä cowboyhattua. Käymisen arvoinen paikka, vaikka ostossuunnitelmia ei olisikaan.

Jos haluat tutustua monien eri merkkien ratsastus- ja hevostarvikevalikoimaan samassa paikassa, Södermalmilla sijaitseva Hästbiten on varmasti oiva ostoskohde. Liike on erikoistunut ratsastussaappaisiin ja -housuihin, mutta laajaan valikoimaan sisältyy monenlaista mielenkiintoista.

  • Kuninkaallisen hevoskaartin tyylinäyte.
    Kuva: Staffan Eliasson/mediabank.visitstockholm.com

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja