Jaa Seuraa

48 h: Aktiivinen talviloma Tukholmassa

Teksti: Niki Bergman
Julkaistu: 6.2.2014
Päivitetty: 15.02.2016

Tukholmassa on loistavat mahdollisuudet liikkua aktiivisesti – säällä kuin säällä. Perinteisten talviurheilulajien lisäksi tarjolla on pittoreskeja kaupunkinäkymiä laivan kannelta tai kattojen yläpuolelta.

1. päivä / perjantai

Tukholma vesiltä

Tukholma on lempinimeltään ”staden mellan broarna”, eli kaupunki siltojen välissä, mutta siihen tutustuu aivan liian harva juuri vesiltä käsin! Sata vuotta täyttänyt M/S Angantyr vie talvellakin rattoisalle kiertoajelulle. Kyytiin voit hypätä Tukholman Strömkajenilta Grand hotellin ulkopuolelta. Opas kertoo tarinoita sekä Tukholman keskustan historiasta että modernista Tukholmasta ja sen asukkaista. Ajelun aikana voi nauttia nähtävyyksien lisäksi perinteisen ruotsalaisesta ateriasta: hernekeitosta ja punssista. Jos jää on asettunut Riddarfjärdenille, laivamatkaa säestää murtuvan jään helinä.

Rusettiluistelua Kungsträdgårdenissa

Kivenheiton päässä Strömkajenilta, Kungsträdgårdenin puistossa, voi lounasristeilyn jälkeen jaloitella – luistellen. Tukholmalaiset ovat luistelleet keskustan jäillä jo 1800-luvun loppupuolella, mutta Kungsträdgårdenissa rata on ollut auki vuodesta 1962. Luistelurata on talvisin auki joka päivä iltayhdeksään. Luistimia ei tarvitse olla omasta takaa, vaan ne voi vuokrata radan viereisestä kojusta.

After ski

Kungsträdgårdenin ympäristöstä löytyy paljon ruokapaikkoja, joihin pistäytyä luistelun jälkeen. After ski’stä (tai pikemminkin after skatingistä) voi nauttia vaikkapa amerikkalaisen T.G.I. Friday’n ravintolassa (Hamngatan 19).

Tukholma-fi-aktiivinen-talviloma-kattovaellus2

Kuva: Tuukka Ervasti/ imagebank.sweden.se

Tukholman kattotiilet

Jos olet matkalla lopputalvesta etkä kärsi korkean paikan kammosta, aivan omanlaatuisen kulman Tukholman nähtävyyksistä saat kattovaelluksella. Vanhan kaupungin kupeessa sijaitsevalla Riddarholmenilla opas esittelee pienille ryhmille Tukholmaa tiilien yläpuolelta. Kiertokävelyn korkein kohta on valtiopäivätalon katolla, 43 metrin korkeudessa! Vaatimuksena on vähintään 150 cm pituus. Hintaan kuuluvat turvavarusteet kypärineen.

2. päivä / lauantai

Aamusta voimia päivään

Jos reippailu innostaa toisenakin päivänä, keskustassa on hyvät mahdollisuudet aamuliikuntaan kuninkaan joukkojen vanhalla harjoittelualueella Gärdetillä. Avoimen kentän majakkana toimii Kaknästornet, 155 metriä korkea tv-torni, jonka kahvilassa voi nauttia lenkin jälkeen aamupäiväkahvin ja vastaleivotun perinteisen kanelipullan.

Aamulla voi nauttia myös Djurgårdenin saaren reiteistä juosten tai kävellen. Saaren rannat kiertävä noin 10 kilometrin pituinen kävelytie on vuoden ympäri vilkkaassa käytössä kauniiden kaupunki- ja luontonäkymien takia. Djurgårdenin sillalta kierroksen myötäpäivään aloittava voi ihailla kanavan yli Merihistoriallista museota sekä edellisen vuosisadan vaihteen huviloita. Matkalla voi myös ohittaa Thielskan taidegallerian sekä prinssi Eugenin Waldemarsudde-taidemuseon ennen paluuta ohi Skansenin ulkoilmamuseon, Vasamuseon ja Pohjoismaisen museon.

Tukholma-fi-aktiivinen-talviloma-Ghost-Walk

Verilöylyjä ja aaveita

Jos haluaa pimeään talvi-iltaan hieman jännitystä, sitä tarjoaa Stockholm Ghost Walk. Kierroksia järjestetään niin englanniksi kuin ruotsiksi. Puolentoista tunnin opastetun kiertokävelyn aiheena ovat Tukholman historian pimeimmät puolet: murhat, sairaudet ja aavet. Kävely tehdään Tukholman Vanhassa kaupungissa.

3. päivä / sunnuntai

Liu’u Tukholman rantojen ohi

Merijäällä luistelu on Tukholmassa mahdollista monessakin paikassa (riippuen säästä) vain pienen bussi- tai paikallisjunamatkan päässä keskustasta. Norrviken Tukholman pohjoispuolella on suosittu luistelupaikka, jonne jäiden asetuttua valmistellaan yhteensä 14 kilometrin rata. Lyhyempiäkin kierroksia voi tehdä pienemmillä radoilla. Keskustan häly tuntuu kaukaiselta, kun luistelee talvisten rantojen ja huviloiden ohi. Norrvikenin eteläpäässä voi vuokrata luistimet ja laiturin kupeesta ostaa makkaraa, kuumaa keittoa tai kuumaa juomaa.

Tukholma-fi-aktiivinen-talviloma-avantouinti

Kuva: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

Kaupungin eteläpuolella on Hellasgårdenin ulkoilualue, josta löytyy jokaiselle talviurheilijalle jotain: hiihtoladut, luistelurata, pulkkamäki sekä sauna, jossa mahdollisuus avantouintiin. Paikan päältä voi vuokrata urheiluvarusteita. Omat uikkarit kannattaa kyllä ottaa mukaan, sillä avantoon pulahdetaan laiturilta kahvilan kupeesta. Viikonloppuisin grilli on lämpimänä, eli omat eväsmakkarat on mahdollistaa käristää kun nälkä iskee.

Tukholman kaupunki päivittää jäätilannetta nettisivuilleen ja puhelinvastaajaan lähes päivittäin.

Jos et halua pettyä luistelukokemukseesi, varminta on varata räätälöity opastus kokeneelta jääoppaalta. Iceguide tarjoaa koko päivän luistelukokemuksen ja hoitaa puolestasi varusteet, varavaatteet ja eväät sekä kuljetuksen paikkaan, jossa jäätä on riittävästi!

Laskettelua kaupunkirinteessä

Kaupungin nähtävyyksien ja talviurheilun yhdistelmästä pitävälle löytyy myös vaihtoehto Hammarbybackenin hiihtomäistä. ”Söder-om-söder”, eli Söderin saaren eteläpuolella sijaitsevassa laskettelumäessä on neljä rinnettä, jotka ovat auki viikolla iltakymmeneen ja viikonloppuna klo 18 asti. Lähes 100 metrin korkuisen kaupunkirinteen laelta näkymät ovat Tukholman keskustan suuntaan huikeat, varsinkin pimeän laskeuduttua!

  • Näkymä Riddarholmenille
    Kuva: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

  • Luistelua merenjäällä
    Kuva: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

  • Laskettelua ja lumilautailua Hammarbybackenilla
    Kuva: Sara Ingman/imagebank.sweden.se

Ajankohtaista Tukholmassa

Popparit uimalassa

26.–27.8.

Popaganda-festivaali päättää perinteisesti Tukholman festarikesän. Eriksdalsbadetin uimalassa järjestettävä kaksipäiväinen tapahtuma tarjoaa kuulijoilleen pääosin ruotsalaispoppia – tänä vuonna mukana ovat muun muassa Markus Krunegård, Little Jinder ja Amanda Bergman. Ruotsalaisartistien lisäksi mausteena mukana on myös ulkomaalaisia esiintyjiä kuten brittiläiset FKA Twigs, Years & Years ja Belle & Sebastian sekä suomalainen Vasas flora och fauna.

Kuva: Nils Linde/Rockfoto

Huippukoomikko keikalla

31.8.

Hovetin lavalla on nyt harvinainen mahdollisuus nähdä amerikkalainen stand up-koomikko, näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja Amy Schumer livenä. Schumer tunnetaan muun muassa Inside Amy Schumer -showstaan ja rohkeasta huumoristaan. Vitsailun aiheena ovat usein herkät, tulenarat teemat kuten seksi ja feminismi.

Kuva: Sören Andersson

Elävää japanilaistaidetta

20.8.–2.10.

Östasiatiska museet pureutuu syksyllä japanilaiseen bonsai- ja ikebana-taiteeseen. Bonsai tarkoittaa puiden viljelyä ja muotoilua ruukussa, kun taas ikebana viittaa kukkien asetteluun. Joka lauantai kello 13 pääset todistamaan paikan päällä, kun taiteilijat tekevät uusia asetelmia yleisön edessä.

Kuva: Världskulturmuseerna

Yhteystiedot Tietosuoja