Jaa Seuraa

48 h: Aktiivinen talviloma Tukholmassa

Tukholmassa on loistavat mahdollisuudet liikkua aktiivisesti – säällä kuin säällä. Perinteisten talviurheilulajien lisäksi tarjolla on pittoreskeja kaupunkinäkymiä laivan kannelta tai kattojen yläpuolelta.

1. päivä / perjantai

Tukholma vesiltä

Tukholma on lempinimeltään ”staden mellan broarna”, eli kaupunki siltojen välissä, mutta siihen tutustuu aivan liian harva juuri vesiltä käsin! Sata vuotta täyttänyt M/S Angantyr vie talvellakin rattoisalle kiertoajelulle. Kyytiin voit hypätä Tukholman Strömkajenilta Grand hotellin ulkopuolelta. Runsaan tunnin ajan opas kertoo tarinoita sekä Tukholman keskustan historiasta että modernista Tukholmasta ja sen asukkaista. Ajelun aikana voi nauttia nähtävyyksien lisäksi ranskalaisen kokin valmistamasta, mutta perinteisen ruotsalaisesta ateriasta: hernekeitosta ja punssista. Jos jää on asettunut Riddarfjärdenille, laivamatkaa säestää murtuvan jään helinä.

Rusettiluistelua Kungsträdgårdenissa

Kivenheiton päässä Strömkajenilta Kungsträdgårdenin puistossa voi lounasristeilyn jälkeen jaloitella – luistellen. Tukholmalaiset ovat luistelleet keskustan jäillä jo 1800-luvun loppupuolella, mutta Kungsträdgårdenissa rata on vuodelta 1962. Luistelurata on talvisin auki joka päivä aamusta aina iltayhdeksään. Luistimia ei tarvitse olla omasta takaa, vaan ne voi vuokrata tunniksi radan viereisestä kojusta, jolloin myös kypärän saa lainaksi samaan hintaan. Alkuvuodesta tarjolla on epävarmemmille luistelijoille ilmainen luistelukoulu.

After ski

Kungsträdgårdenin ympäristöstä löytyy paljon ruokapaikkoja, joihin pistäytyä luistelun jälkeen. After ski’stä (tai pikemminkin after skatingistä) voi nauttia vaikkapa amerikkalaisen T.G.I. Friday’n lämmitetyllä terassilla, huopaan kääriytyneenä.

Tukholma-fi-aktiivinen-talviloma-kattovaellus2

Kuva: Tuukka Ervasti/ imagebank.sweden.se

Tukholman kattotiilet

Jos olet matkalla lopputalvesta etkä kärsi korkean paikan kammosta, aivan omanlaatuisen kulman Tukholman nähtävyyksistä saat kattovaelluksella. Vanhan kaupungin kupeessa sijaitsevalla Riddarholmenilla opas esittelee pienille ryhmille Tukholmaa tiilien yläpuolelta. Kiertokävelyn korkein kohta on valtiopäivätalon katolla, 41 metrin korkeudessa! Vaatimuksena on vähintään 150 cm pituus. Hintaan kuuluvat turvavarusteet kypärineen.

2. päivä / lauantai

Aamusta voimia päivään

Jos sukset sattuivat matkaan on, keskustassa hyvät mahdollisuudet aamuliikuntaan. Kuninkaan joukkojen vanhalla harjoittelualueella Gärdetillä on nyt valmisteltuna 2,5 kilometrin latu, joka on yleisön käytössä. Avoimen kentän majakkana toimii Kaknästornet, 155 metriä korkea tv-torni, jonka kahvilassa voi nauttia lenkin jälkeen aamupäiväkahvin ja vastaleivotun perinteisen kanelipullan.

Kevyemmin pakannut voi aamusta nauttia Djurgårdenin saaren kiertolenkistä joko juosten tai kävellen. Saaren rannat kiertävä noin 10 kilometrin pituinen kävelytie on vuoden ympäri vilkkaassa käytössä kauniiden kaupunki- ja luontonäkymien takia. Djurgårdenin sillalta kierroksen myötäpäivään aloittava voi ihailla kanavan yli Merihistoriallista museota sekä edellisen vuosisadan vaihteen huviloita. Matkalla voi myös ohittaa Thielskan taidegallerian sekä prinssi Eugenin Waldemarsudde-taidemuseon ennen paluuta ohi Skansenin ulkoilmamuseon, Vasamuseon ja Pohjoismaisen museon.

Tukholma-fi-aktiivinen-talviloma-Ghost-Walk

Verilöylyjä ja aaveita

Jos haluaa pimeään talvi-iltaan hieman jännitystä, sitä tarjoaa Stockholm Ghost Walk. Puolentoista tunnin opastetun kiertokävelyn aiheena ovat Tukholman historian pimeimmät puolet: murhat, sairaudet ja aavet. Kävely tehdään Tukholman vanhassa kaupungissa.

3. päivä / sunnuntai

Liu’u Tukholman rantojen ohi

Merijäällä luistelu on Tukholmassa mahdollista monessakin paikassa, vain pienen bussi- tai paikallisjunamatkan päässä keskustasta. Norrviken Tukholman pohjoispuolella on suosittu luistelupaikka, jonne jäiden asetuttua valmistellaan yhteensä 14 kilometrin rata. Lyhyempiäkin kierroksia voi tehdä pienemmillä radoilla. Keskustan häly tuntuu kaukaiselta, kun luistelee talvisten rantojen ja huviloiden ohi. Norrvikenin eteläpäässä voi vuokrata luistimet ja laiturin kupeesta ostaa makkaraa, kuumaa keittoa tai kuumaa juomaa.

Tukholma-fi-aktiivinen-talviloma-avantouinti

Kuva: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

Kaupungin eteläpuolella on Hellasgårdenin ulkoilualue, josta löytyy jokaiselle talviurheilijalle jotain: hiihtoladut, luistelurata, pulkkamäki sekä sauna, jossa mahdollisuus avantouintiin. Paikan päältä voi vuokrata urheiluvarusteita. Omat uikkarit kannattaa kyllä ottaa mukaan, sillä avantoon pulahdetaan laiturilta kahvilan kupeesta. Viikonloppuisin grilli on lämpimänä, eli omat eväsmakkarat on mahdollistaa käristää kun nälkä iskee.

Tukholman kaupunki päivittää jäätilannetta nettisivuilleen ja puhelinvastaajaan lähes päivittäin.

Jos et halua pettyä luistelukokemukseesi, varminta on varata räätälöity opastus kokeneelta jääoppaalta. Iceguide iceguide.se tarjoaa koko päivän luistelukokemuksen ja hoitaa puolestasi varusteet, varavaatteet ja eväät sekä kuljetuksen paikkaan jossa jäätä on riittävästi!

Laskettelua kaupunkirinteessä

Kaupungin nähtävyyksien ja talviurheilun yhdistelmästä pitävälle löytyy myös vaihtoehto Hammarbybackenin hiihtomäistä. ”Söder-om-söder”, eli Söderin saaren eteläpuolella sijaitsevassa laskettelumäessä on neljä rinnettä, jotka ovat auki viikolla iltakymmeneen ja viikonloppuna klo 18 asti. Lähes 100 metrin korkuisen kaupunkirinteen laelta näkymät ovat Tukholman keskustan suuntaan huikeat, varsinkin pimeän laskeuduttua!

  • Näkymä Riddarholmenille
    Kuva: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

  • Luistelua merenjäällä
    Kuva: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

  • Laskettelua ja lumilautailua Hammarbybackenilla
    Kuva: Sara Ingman/imagebank.sweden.se

Uusimmat julkaisut

27.11.15 Jouluvinkki 27
26.11.15 Jouluvinkki 26
25.11.15 Jouluvinkki 25
24.11.15 Joulushoppailua Tukholmassa
24.11.15 Jouluvinkki 24

Ajankohtaista Tukholmassa

Jouluilta Rosendalissa

26.11.

Rosendalin puutarha Djurgårdenilla puetaan marraskuun lopussa jouluasuun. Jouluiltana keittiö ja leipurit loihtivat joulun herkkuja ja viulisti Eva Karlsson soittaa polskaa. Baarissa voit maistella puutarhan omaa glögiä. Täältä voit ostaa mukaan joulun kranssit ja kukat, tai vain nauttia tunnelmasta.

Adam Tensta keikalla

27.11.

Suomensukuinen rap-artisti Adam Tensta julkaisi kesällä kehutun kolmannen levynsä ”The Empty”. Nyt mies lähtee minikiertueelle Ruotsiin, ja konsertoi myös Tukholman Debaser Mediksessä. Tukena lavalla on live-esityksistään ja poliittisista teksteistään tunnettu bändi Systraskap.

Uutta elokuvaa Tukholmassa

22.11. saakka

Stockholms Internationella Filmfestival tuo jälleen festivaaliyleisön nähtäväksi yli 190 uutta elokuvaa 70 maasta. Kohokohtiin kuuluvat muun muassa ajankohtainen, migraatiota käsittelevä Mediterranea, Carey Mulliganin tähdittämä Suffragette, Marlon Brando -dokumentti Listen to me, Marlon ja Ruotsin puhutuimpiin ohjaajiin kuuluvan Lisa Achanin pakolaisista kertova Det vita folket.

Kuva: Emmanuel Castro Skott

Yhteystiedot Tietosuoja