Jaa Seuraa

Tukholman parhaat putiikkihotellit

Teksti ja kuvat: Elna Nykänen Andersson
Julkaistu: 28.2.2014
Päivitetty: 29.03.2016

Haluaisitko asua seuraavalla Tukholman matkallasi afrikkalaisin patsain koristellussa ullakkohuoneessa tai katsella keskustan kuhinaa omalta terassiltasi kuparinvihreiden kattojen yläpuolelta? Varaa huone persoonallisesta putiikkihotellista.

Kaksi iloisesti kärsäänsä nostavaa pikkuelefanttia tervehtii tulijaa Hotel Hellstenin aulassa. Pienoispatsaat kielivät omistaja Per Hellstenin rakkaudesta vieraisiin kulttuureihin ja matkustamiseen. Itse asiassa koko hotelli on kuin Hellstenin persoonallisuuden ilmentymä: täynnä värejä, uniikkeja muistoja sekä persoonallista otetta. Hellsten perusti yhdeksän vuotta sitten Vasastanin kaupunginosaan hotellinsa kierrettyään sitä ennen Afrikkaa, Lähi-Itää ja Aasiaa 20 vuoden ajan etnologina ja valokuvaajana.

“Pahimmillaan matkustin 200 päivää vuodessa. Opin vihaamaan hotelliasumista, sillä kaikki ketjuhotellit ovat samanlaisia. Kun perustin oman hotellini, halusin tehdä jotakin erilaista. Tällä hotellilla on sielu,” sanoo Hellsten.

Hotel Hellstenin huoneista jokainen on erilainen. Sisustuksen punaisena lankana kulkevat kuitenkin vahvat värit – syvä lila, vahva punainen, tumma harmaa – sekä muun muassa Afrikasta, Kiinasta, Intiasta ja Saudi-Arabiasta peräisin olevat naamiot, huonekalut ja patsaat. Monissa huoneissa on kaakeliuuni, ja useimmissa muhkeat, tummapuiset katossängyt.

“Olen sisustanut kaikki huoneet itse, ja jokaisen perustana on huoneen tunnelmalle sopiva väri. On tärkeää uskaltaa käyttää vahvoja värejä”, sanoo punaiseen, lilaan ja oranssiin pukeutunut Hellsten, joka omistaa myös kadun toisella puolella sijaitsevan Hotel Rexin. Samaan hotelliryppääseen kuuluu myös Rex Petit sekä Hotel Hellstens Malmgård.

Omintakeista asumista joka kukkarolle

Hotel Hellsten oli avautuessaan yksi Tukholman harvoista putiikkihotelleista. Viime vuosina eri puolille kaupunkia on kuitenkin perustettu useampia intiimejä ja tasokkaita hotelleja, jotka pursuvat persoonallisuutta.

Lärkstadenissa houkuttelee tähtisisustaja Ilse Crawfordin suunnittelema, modernia porvarillista charmia uhkuva Ett Hem. Vanhan kaupungin historiallisissa kortteleissa vaikuttaa kaupungin charmikkaimpiin kuuluva hotellitrio The Collectors hotels – hotellit Lady Hamilton, Lord Nelson ja Victory Hotel, jotka on kaikki sisustettu merelliseen tyyliin antiikkisilla patsailla, laivojen pienoismalleilla, itämaisilla matoilla ja öljymaalauksilla. Jokaisella on kuitenkin oma profiilinsa: Victory on kolmikon ylellisin, Lord Nelson budjettivaihtoehto ja Lady Hamilton jotain siltä väliltä. Kustavilaisesta tyylistä pitävien kannattaa varata majoitus keskeisellä paikalla sijaitsevasta Hotel Kungsträdgårdenista.
Stureplanin tuntumassa (entisissä Hotel Stureplanin tiloissa) hotellitoiminta jatkuu nykyään nimellä Hotel Drottning Kristina.

Julkkiksia ja musiikkia

Tukholma-fi-putiikkihotellit-Berns-8

Berns on legendaarinen.

Kivenheiton päässä Stureplanilta sijaitsee varsinainen Tukholman yö- ja huvielämän klassikko, muutama vuosi sitten 150 vuotta täyttänyt Berns, jonka seinien sisälle mahtuu niin ravintola, konserttisali, yökerho kuin hotelli. Hotelli on julkkisten suosima – täällä ovat asuneet muun massa Lady Gaga ja Rihanna – eikä ihme. Keskeisen sijainnin ohella täällä houkuttelevat pettämättömällä maulla sisustetut huoneet, joista moni tarjoaa perusmukavuuksien ohella oman terassin, rohkeaa nykytaidetta, marmorikylpyhuoneen sekä suuret, pyöreät ikkunat, joista aukeaa näköala Berzelii-puistoon tai keskustan kattojen ylitse. Bonuksena Bernsissä asuva saa nauttia aamiaisensa hulppeassa, kristallikruunujen valaisemassa ruokasalissa.

Lisää vinkkejä musiikin ystäville

Stureplania rauhallisempaa tukikohtaa ja toisaalta särmikkäämpää designia suosivien kannattaa suunnata kohti Djurgårdenin puistosaarta, jonne on avattu arkkitehtitoimisto Johan Celsingin piirtämä Pop House Hotel (ent. Melody Hotel). Hotellin maalaamaton, mäntypuinen julkisivu ja vähäeleinen muotokieli saavat sen erottumaan alueen värikkäistä, pääosin 1700- ja 1800-luvuilla rakennetuista kansallisromanttisista ja uusklassisistisista kortteleista.

Pop House Hotel sijaitsee samassa rakennuksessa ABBA-museon kanssa, ja sisustus henkii pop- ja rock-referenssejä: ravintolan sohvat on päällystetty punaisella nahalla, siellä täällä on metalli- ja niittiyksityiskohtia, ja huoneiden seinään on maalattu ääniaaltokuvio. Mustan ja harmaan sävyillä sisustetussa huoneissa on lähes kaikissa oma parveke, joten voit nauttia Djurgårdenin lempeistä illoista sään salliessa.

  • Per Hellstenin nimeä kantavan hotellin tunnelma vie kaukomaille.

  • Hotel Hellsten on täynnä uniikkeja sisustuselementtejä.

  • Yli 150-vuotias Berns on aina ajankohtainen klassikko.

  • Pop House Hotelin (ent. Melody Hotelin) baarissa voi nauttia aperitiivin ennen vierailua ABBA-museossa.
    Kuva: Jason Strong

Uusi tulokas

Tukholman uusimmista putiikkihotelleista pitää mainita Nobis-konsernin Miss Clara. Sveavägenille, vanhan jugend-tyyliä edustavan tyttökoulu Ateneumin tiloihin avattu hotelli on arkkitehtitoimisto Gert Wingårdhin suunnittelema.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja