Jaa Seuraa

Luksusviikonloppu linnassa tai kartanossa

Teksti: Taneli Männikkö
Julkaistu: 18.6.2014
Päivitetty: 28.03.2017

Saisiko olla kuninkaallista ylväyttä tai muuten vain ainutlaatuista luksusta? Tukholman ympäristössä monet linnat tarjoavat mahdollisuuden yöpyä historiallisessa miljöössä sekä hulppeat puitteet romanttiselle viikonlopulle.

Rosersbergin kuninkaallinen kattaus

Kirjaimellisesti kuninkaallista majoitusta Tukholman ympäristöstä etsivän tie kulkee Rosersbergin linnan hotelliin. Kuninkaallinen jo 1600-luvulla rakennetusta Rosersbergistä tuli vuonna 1762, kun Ruotsin valtio antoi sen kuningasperheen käyttöön. Nykyisin Rosersberg on ainoa kuninkaallisen statuksen omaava linna, jossa voi vierailun lisäksi myös yöpyä.

Mälarenin rannalla sijaitsevaa Rosersbergiä majoittivat muun muassa ensimmäiset Bernadotten suvun edustajat, Kuningas Kaarle XIV Juhana ja kuningatar Desideria. Rosersbergin historia on tunnettu herkkusuiden parissa, sillä Bernadottet toivat mukanaan Ruotsiin ranskalaisen keittiön. Myös linnan nykyinen keittiö ammentaa vaikutteensa linnan historiasta ja Ranskasta.

Rosersberg sijaitsee Tukholman pohjoispuolella Sigtunassa vain kymmenen minuutin ajomatkan päässä Arlandan lentokentästä.

Musiikki palasi Hesselbyn linnaan

Hesselbyn linnan musiikkihistoria juontaa vuosisatojen taakse. Näissä ympäristöissä kansallistrubaduuri Bellman viihdytti yleisöään jo 1760-luvulla, ja neljännesvuosituhatta myöhemmin paikka toimii jälleen viihdenäyttämönä. Kiitos tästä kuuluu pitkälti artisti Tomas Ledinille, joka osti linnan muutama vuosi sitten yhdessä yrittäjä Torbjörn Blomqvistin kanssa. Hesselbyn musiikkihistoria päätettiin nostaa jälleen jalustalle, mikä näkyy myös useina konsertteina ja tapahtumina. Linnan puistossa on järjestetty mm. suosittu tapahtuma Stockholm Folk Festival, joka palaa musiikin ystävien kalentereihin kesällä 2017 entistä ehompana.

Joidenkin hotellihuoneiden sisustuksesta ovat vastanneet ruotsalaiset muusikot ja pop-tähdet, ja omistajien kiinnostus musiikkiin on nähtävissä kaikkialla. Sisustuksessa näkyy myös maineikkaan Svensk inredningin kädenjälki.

Monet Tukholmaa ympäröivistä linnoista on helpoin löytää autolla, mutta Hesselbyhyn pääsee varsin sujuvasti myös julkisilla. Tunnelbanan vihreä linja nro 19 kohti Hässelby Strandia vie lähes kulmille saakka.

Tarkista aukioloajat linnan kotisivuilta ennen vierailua.

Ulfsunda – luksusta kaupungin kyljessä

Ulfsundan linna rakennettiin jo 1600-luvulla kolmikymmenvuotisen sodan aikana, ja nykyisin linna on Ruotsin luksushotellien kermaa. Ulfsunda tarjoaa kulttuurista silmäniloa vuosisatoja vanhoista kattomaalauksista uudempaan taiteeseen, makumatkoja viinikellarissa, tai vaikkapa hemmotteluhoitoja.

Kekseliäällä ja modernilla designilla varustettu Svensk Inredningin omistama kartano sijaitsee hyvien yhteyksien päässä lähellä Bromman lentokenttää. Vehreä ympäristö on suosittu paikka niin häille, konferensseille, kursseille kuin viikonloppuvierailuille. Jokaisen 54 hotellihuoneen sisustus on yksilöllisesti suunniteltu, ja kaikki huoneet ovat ennakkoon esillä hotellin verkkosivuilla.

Tarkista aukioloajat linnan kotisivuilta ennen vierailua.

  • Ulfsundan linna sijaitsee keskustan tuntumassa, Bromman lentokentän lähellä.
    Kuva: Ulfsundan linna

  • Kaikkien Ulfsundan linnan hotellihuoneiden sisustus on yksilöllisesti suunniteltu.
    Kuva: Ulfsundan linna

  • Rosersberg on Ruotsin ainoa kuninkaallinen linna, jossa voi yöpyä.
    Kuva: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna.

Muita linnavihjeitä Tukholman ympäristössä

Häringen linna
Tukholma-fi-Luksusviikonloppu-linnassa-Haringe

Häringen linnan baari on sisustettu värikkäästi.
Kuva: Häringen linna

Vaikka Häringen linnan yli 300-vuotinen historia välittyy paikan upeasta tunnelmasta, tarjoaa palatsi myös modernit puitteet niin häille kuin viikonloppuvierailulle. Kesällä aurinkoiselta verannalta voi pulahtaa joko hotellin altaaseen tai promeneerata parin sadan metrin päähän meren rantaan. Myös golfkentät löytyvät läheltä. Kaunis palatsi sijaitsee Tukholman eteläpuolella Västerhanigessa.

Görvälnin linna

Ruotsissa pyörineen suositun Stjärnorna på slottet -televisiosarjan näyttämönä toiminut Görvälnin linna petaa hulppeat puitteet romanttiselle hemmotteluviikonlopulle. Linna kunnostettiin design-hotelliksi ja huippuravintolaksi seitsemisen vuotta sitten. Se sijaitsee kauniissa Järfällan luonnonpuistossa Mälarenin rannalla Tukholmasta luoteeseen.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja