Jaa Seuraa

Vihreä Tukholma

Teksti: VisitSweden.com
Kuvat: Carolina Romare/imagebank.sweden.se
Julkaistu: 9.1.2014
Päivitetty: 19.04.2016

EU myönsi vuonna 2010 Tukholmalle European Green Capital -palkinnon. Kaupunki on siitä lähtien toiminut kaupunkiympäristön kehittämistyön suunnannäyttäjänä. Tule käymään ja inspiroidu sinäkin!

Tukholman kaupungintalossa Stadshusetissa painotetaan kestävää kehitystä ja ympäristöystävällisyyttä. Myös tukholmalaiset vaalivat samoja arvoja, sillä he haluavat pitää kaupunkinsa puhtaana ja vihreänä jatkossakin.

Kun saavut Tukholmaan, huomaat trendin heti: kevyen liikenteen väylät ovat täynnä työmatkapyöräilijöitä kypäröineen, ja monet paikalliset bussit ja taksit käyttävät uusiutuvaa ekologista polttoainetta tai biokaasua. Kesäisin voit mennä huoletta uimaan keskellä kaupunkia sijaitseville rannoille – Mälaren-järvi on kirkasvetinen ja puhdas.

Monet kaupunkikohteet olisivat myös varmaan vihreinä kateudesta, jos tietäisivät Tukholman saaristosta, jonka muodostaa 24 000 saarta, särkkää ja luotoa. Kaiken lisäksi upea saaristo sijaitsee ihan kivenheiton päässä keskustan vilinästä.

Kävelyetäisyydellä

Tukholma on kuin tehty kävelyyn ja pyöräilyyn. Nähtävyyksien Top 10 -kohteet sijaitsevat todella lähellä toisiaan, ja voit kävellä niihin keskustasta tai vuokrata pyörän. Kaupungissa liikkuminen jalan tai pyörällä on upea kokemus myös maisemien vuoksi – onhan Tukholma rakennettu neljälletoista saarelle, joita yhdistää 57 siltaa.

Entä matkustaminen julkisilla? Paikallisliikenne on vihreä ja luotettava valinta. Bussit, junat, raitiovaunut ja maanalainen eli Tunnelbana noudattavat aikatauluja erittäin täsmällisesti. Matkanteko helpottuu, kun hankit saapuessasi SL-matkailukortin (24h tai 72h). Kortin hinnalla saat matkustaa ilmaiseksi paikallisliikenteessä (myös vesitse seuraavilla: Djurgårdsfärjan, Riddarfjärdslinjen sekä Sjövägen). Kortteja myydään useissa paikoissa – muista, että busseissa ei myydä lippuja!

Entä mitä jännittävää on tarjolla, kun pääset perille Tukholmaan?

Tukholman vihreät nähtävyydet

Kirjaimellisesti vihreimmät nähtävyydet Tukholmassa ovat toki vehreät puistot ja luontoalueet, kuten Kuninkaallinen kansallinen kaupunkipuisto. Useimmat kohteet sijaitsevat pyöräilyetäisyydellä keskustasta. Tukholman-matkallasi voit nauttia luontoelämyksistä myös pääkaupunkia ympäröivällä maaseudulla tai saaristossa. Pari esimerkkiä tarjolla olevista aktiviteeteista luontoelämyksiä kaipaaville: melonta, patikointi, opastetut pyöräilykierrokset ja luontoretket.

Ekologinen kaupunginosa

Tukholman keskustan eteläpuolella sijaitsee Hammarby Sjöstad, ekologinen kaupunginosa, josta on tullut kaupungin ympäristöponnistusten maailmankuulu keulakuva. Alueen noin 30 000 asukasta ja siellä työskentelevät henkilöt ja yritykset muodostavat aktiivisen osan vihreää idylliä kestävää kehitystä kunnioittavassa kauniissa ympäristössä veden äärellä.

 

  • Tukholmasta voi myös vuokrata pyörän.

Ajankohtaista Tukholmassa

Stockholms Kulturnatt

29.4.

Tukholman Taiteiden yössä (klo 18-24) koet taidetta uudella tavalla. Tapahtuman yli 400 tapahtumaa levittäytyvät eri puolille kaupunkia. Nouda tapahtuman ohjelmalehtinen Sergelin torin infopisteestä.

Kuva: Frida Moller – Studio Emma Svensson/Stockholms Kulturnatt

Ikaros – kauden uutuus

29.4. alkaen

Gröna Lund esittelee tällä kaudella uuden, hermoja koettelevan laitteen, Ikaroksen. Maailman lajissaan toisessa laitteessa vapaa pudotus tapahtuu kasvot suoraan alaspäin 95 metrin korkeudesta – uskallatko kokeilla?

Kuva: Sven Prim, Agent Molly & Co / Gröna Lund

Vikingaliv avaa ovensa

29.4.

Djurgårdenin uudessa Vikingaliv-museossa pääset tutustumaan viikinkien värikkääseen historiaan ja elämään. Dramatisoitu kertomus vie viikinkiajalle, vuoteen 963, ja tutustuttaa kävijät viikinkien elämään niin maailmalla kuin kotitilalla.

Kuva: Vikingaliv

Lidingöloppet MTB

6.5.

Tukholman suurin MTB-pyöräilykisa tarjoaa haasteita niin vasta-alkajille kuin kokeneillekin maastopyöräilijöille. Valittavana joko 23 tai 63 km, molemmilla radoilla tiedossa on kiemurtelevia polkuja, jyrkkiä mäkiä ja pyöräilyä merellisissä maisemissa.

Kuva: Lidingöloppet MTB

Yhteystiedot Tietosuoja