Jaa Seuraa

Vihreä Tukholma

Teksti: VisitSweden.com
Kuvat: Carolina Romare/imagebank.sweden.se
Julkaistu: 9.1.2014
Päivitetty: 19.04.2016

EU myönsi vuonna 2010 Tukholmalle European Green Capital -palkinnon. Kaupunki on siitä lähtien toiminut kaupunkiympäristön kehittämistyön suunnannäyttäjänä. Tule käymään ja inspiroidu sinäkin!

Tukholman kaupungintalossa Stadshusetissa painotetaan kestävää kehitystä ja ympäristöystävällisyyttä. Myös tukholmalaiset vaalivat samoja arvoja, sillä he haluavat pitää kaupunkinsa puhtaana ja vihreänä jatkossakin.

Kun saavut Tukholmaan, huomaat trendin heti: kevyen liikenteen väylät ovat täynnä työmatkapyöräilijöitä kypäröineen, ja monet paikalliset bussit ja taksit käyttävät uusiutuvaa ekologista polttoainetta tai biokaasua. Kesäisin voit mennä huoletta uimaan keskellä kaupunkia sijaitseville rannoille – Mälaren-järvi on kirkasvetinen ja puhdas.

Monet kaupunkikohteet olisivat myös varmaan vihreinä kateudesta, jos tietäisivät Tukholman saaristosta, jonka muodostaa 24 000 saarta, särkkää ja luotoa. Kaiken lisäksi upea saaristo sijaitsee ihan kivenheiton päässä keskustan vilinästä.

Kävelyetäisyydellä

Tukholma on kuin tehty kävelyyn ja pyöräilyyn. Nähtävyyksien Top 10 -kohteet sijaitsevat todella lähellä toisiaan, ja voit kävellä niihin keskustasta tai vuokrata pyörän. Kaupungissa liikkuminen jalan tai pyörällä on upea kokemus myös maisemien vuoksi – onhan Tukholma rakennettu neljälletoista saarelle, joita yhdistää 57 siltaa.

Entä matkustaminen julkisilla? Paikallisliikenne on vihreä ja luotettava valinta. Bussit, junat, raitiovaunut ja maanalainen eli Tunnelbana noudattavat aikatauluja erittäin täsmällisesti. Matkanteko helpottuu, kun hankit saapuessasi SL-matkailukortin (24h tai 72h). Kortin hinnalla saat matkustaa ilmaiseksi paikallisliikenteessä (myös vesitse seuraavilla: Djurgårdsfärjan, Riddarfjärdslinjen sekä Sjövägen). Kortteja myydään useissa paikoissa – muista, että busseissa ei myydä lippuja!

Entä mitä jännittävää on tarjolla, kun pääset perille Tukholmaan?

Tukholman vihreät nähtävyydet

Kirjaimellisesti vihreimmät nähtävyydet Tukholmassa ovat toki vehreät puistot ja luontoalueet, kuten Kuninkaallinen kansallinen kaupunkipuisto. Useimmat kohteet sijaitsevat pyöräilyetäisyydellä keskustasta. Tukholman-matkallasi voit nauttia luontoelämyksistä myös pääkaupunkia ympäröivällä maaseudulla tai saaristossa. Pari esimerkkiä tarjolla olevista aktiviteeteista luontoelämyksiä kaipaaville: melonta, patikointi, opastetut pyöräilykierrokset ja luontoretket.

Ekologinen kaupunginosa

Tukholman keskustan eteläpuolella sijaitsee Hammarby Sjöstad, ekologinen kaupunginosa, josta on tullut kaupungin ympäristöponnistusten maailmankuulu keulakuva. Alueen noin 30 000 asukasta ja siellä työskentelevät henkilöt ja yritykset muodostavat aktiivisen osan vihreää idylliä kestävää kehitystä kunnioittavassa kauniissa ympäristössä veden äärellä.

 

  • Tukholmasta voi myös vuokrata pyörän.

Ajankohtaista Tukholmassa

Mitt 50-tal

10.11.2017-

Nylonsukat, korsetit, kapeat vyötäröt…

Nordiska muséetin uusi näyttely “Mitt 50-tal” herkuttelee 1950-luvun muodilla ja luo samalla katseen sen ajan muoti-ihanteisiin.

Kuva: Peter Segermark / Nordiska muséet

Bergmanåret 2018

1.1.-31.12.2018

Vuonna 2018 juhlistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä Ingmar Bergmania. Juhlavuoden tapahtumia järjestetään niin eri puolilla Ruotsia kuin Eurooppassakin.

Lue lisää

Yhteystiedot Tietosuoja