Jaa Seuraa

Autoillen enemmän irti Tukholmasta

Teksti: Laura Iisalo
Julkaistu: 3.5.2016
Päivitetty: 29.07.2016

Auto on näppärä kulkuväline, jonka avulla kokeneinkin Tukholman-kävijä löytää lomaansa uusia ulottuvuuksia. Lyhyen ajomatkan päässä on kauniita ulkoilualueita ja houkuttelevia shoppailukohteita, joissa voi tehdä löytöjä alennetuin hinnoin.

Autolla luonnonhelmaan

Tukholmalaiset välttävät ajamista aivan kaupungin ydinkeskustassa, mutta viikonloppuisin monet suuntaavat autolla virkistäytymään joko lähiseudun ulkoilualueille tai saaristoon. Yksi paikallisten suosimista kohteista on Ulriksdal, joka sijaitsee noin 10–15 minuutin ajomatkan päässä Tukholman keskustasta. Kauniin puiston keskiössä on kuninkaallinen palatsi, jonka historialliseen arkkitehtuuriin voi tutustua opastetusti. Alueella on myös kaunis kasvihuone, josta voi ostaa mukaansa kasveja tai kukkasipuleita, ja herkullista kasvisruokaa tarjoileva puutarhakahvila, jossa kelpaa rentoutua ulkoilun lomassa. Ilmainen paikoitus löytyy linnalle vievän puistotien varrelta.

Myös Lidingö on suosittu luontokohde Tukholmasta hieman koilliseen. Luonnonkauniilla saarella on paljon patikointi- ja pyöräreittejä, uimarantoja, kaksi golfkenttää ja kotieläintila, jossa varsinkin lapset viihtyvät.

Edullisia löytöjä outlet-myymälöissä

Autoloman aikana kannattaa pistäytyä Tukholman ulkopuolella sijaitsevissa outlet-myymälöissä, joissa voi tehdä edullisia merkkilöytöjä. Yksi suurimmista on Barkabyssa sijaitseva Stockholm Quality Outlet -alue, jonka yli 50 myymälän valikoimissa on vaatteita, koruja, kodin sisustustarvikkeita sekä urheilutuotteita. Edustettuina on yli sata merkkiä aina J. Lindebergistä Nikeen sekä Acneen, ja kaikki tuotteet myydään 30–70 prosentin alennuksella. Myös monilla yksittäisillä merkeillä on omia outlet-myymälöitä keskusta-alueen ulkopuolella.

Vältä ruuhkamaksut viikonloppuisin

Autoilijan on hyvä muistaa, että Tukholman keskustassa peritään autoilta ruuhkamaksu kaikkina muina aikoina paitsi viikonloppuisin ja heinäkuussa. Maksu koski aikaisemmin vain Ruotsiin rekisteröityjä autoja, mutta kattaa nykyään kaikkien maiden ajoneuvot. Ruuhkamaksu ei vaadi erityisiä toimenpiteitä, sillä maksuaseman ohitus rekisteröidään automaattisesti, jonka jälkeen ajoneuvon omistajalle lähetetään lasku. Maksu on joko 11, 15, 25 tai 35 kruunua vuodenajasta riippuen.

Auto parkkiin edullisesti

Paikoitus on Tukholmassa lähes poikkeuksetta maksullista. Parkkipaikoilla tuntitaksa vaihtelee noin 60 ja 70 kruunun välillä, mutta parkkihalleissa se on usein edullisempaa. Halvinta paikoitus on keskusta-alueen ulkopuolelle sijaitsevilla paikoitusalueilla, joita kaupungissa on parisenkymmentä.

Vuokraa auto loman ajaksi

Auton vuokraaminen Tukholmassa on helppoa, ja esimerkiksi lentokentillä on useita kansainvälisten autovuokraamoiden toimipisteitä. Auton voi vuokrata joko etukäteen – mikä tulee usein halvemmaksi – tai vasta paikan päällä. Tukholman keskustaan suuntaavien kannattaa tarkistaa etukäteen, kuuluvatko ruuhkamaksut vuokrahintaan, vai laskutetaanko ne jälkikäteen. Autonvuokraajan tulee myös muistaa pakata mukaan matkalle voimassaoleva ajokortti sekä passi.

Tankkaaminen ja sähköauton lataaminen Tukholmassa

Sähköautot ovat hieman yleistyneet Tukholmassa viime vuosina, mutta ovat silti melko harvinaisia. Niiden hankintaa kuitenkin tuetaan ja latauspaikkojen määrä nousee jatkuvasti. Kaikki Ruotsin sähkölatauspaikat löytyvät kätevästi karttaan merkittyinä. Myös bensiinin hinnan voi tarkistaa ennen autolomaa verkossa.

 • Viikonloppuisin monet tukholmalaiset suuntaavat autolla lähiseudun ulkoilualueille.
  Kuva:
  Heléne Grynfarb/imagebank.sweden.se

 • Tukholman keskustassa autoilevilta peritään arkisin ruuhkamaksu heinäkuuta lukuun ottamatta.
  Kuva: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

 • Parkkipaikoilla tuntitaksa on noin 60−70 kruunua.
  Kuva: Laura Iisalo

Lyhytaikainen autonvuokraus

Tiesitkö, että Tukholmassa on nykyään 280 car share-autoa jotka voit vuokrata mobiiliapplikaation kautta juuri tarvitsemasi ajan? Aplikaation kautta näet lähimpänä olevat vapaat autot ja rekisteröityäsi voit varata auton suoraan älypuhelimestasi. Vuokrauksen hinta veloitetaan minuuttiperusteisesti. Lue lisää Drive Now-autoista.

Ajankohtaista Tukholmassa

Lars Norén palaa Dramateniin

18.3.−8.6.

Lars Norén, yksi Ruotsin kansainvälisesti tunnetuimmista näytelmäkirjailijoista, tekee paluun Dramatenin kuninkaalliseen teatteriin 19 vuoden tauon jälkeen. Stilla liv on ensemble-näytelmä, josta puuttuvat repliikit lähes täysin – sen sijaan teoksen keskiössä ovat katseet, eleet ja liikkeet.

Kuvassa Fanny Laslo-Westin, Signe Mattsson, Nina Fex ja Irene Lindh.
Kuva: Sören Vilks

Suurnäyttely Svenskt Tennin isästä

10.3.−17.8.

Arkkitehtuuri- ja designkeskus ArkDesin uusi päänäyttely keskittyy modernismin pioneereihin kuuluvaan Josef Frankiin, joka tunnetaan parhaiten tuotannostaan sisustusliike Svenskt Tennille. Josef Frank − Against Design on kattavin Josef Frankista koskaan tehty näyttely, ja Skeppsholmenilla sijaitsevassa museossa esillä on arkkitehti-muotoilijan tuotannon koko kirjo arkkitehtuurista huonekaluihin ja värikkäisiin kuvioihin.

Kuva: ArkDesin kokoelmat

Tukholman taideviikko

21.−26.3.

Tukholman taideviikko on tapansa mukaan pullollaan korkeatasoisia tapahtumia. Yhtenä merkittävimmästä voidaan mainita Market Art Fair -taidemessut, jotka kokoavat 24.−26.3. Pohjoismaiden johtavat galleriat Färgfabrikeniin. Tämän lisäksi kaupungin suuret taideinstituutiot järjestävät erilaisia näyttelyitä, performansseja ja luentoja.

Kuvassa: Frank Stellan teos Wetterling Galleryssä

Yhteystiedot Tietosuoja